Huisvesting/Verzorging

Als we het konijn gaan huisvesten. Moet men de eerste keus maken, of het konijn binnen of buiten wordt gehouden. Ten eerste mag een konijn niet op de tocht staan! Houdt er binnen rekening mee dat het konijn binnen wordt losgelaten, de ondergrond niet glad mag zijn. Komt het konijn buiten te staan, dan moet men ervoor zorgen dat het hok niet in de zon staat rond de middaguren. Een konijn vindt een beetje zon wel lekker maar wordt het te warm, dan kan het zijn hitte niet kwijt en zal het daaraan bezwijken. Zorg er ook voor dat er geen wind of regen pal op het hok komt te staan. Ook kan men in het hok een nacht gedeelte maken, waar het konijnen kan schuilen tegen extreme wind en kou. Een konijn kan prima tegen de kou, mits hij/zij eraan gewend is. Het is niet goed voor een konijn als het van buiten naar binnen wordt gehaald en na een poosje weer wordt terug gezet. Door de grote temperatuurschommeling kan het dier kou vatten. Uiteraard is de grote van het hok afhankelijk van het grootte van het konijn. Zorg voor een goede kwaliteit hout voor buitenhok, konijnen knagen graag aan zacht hout. De bodembedekking is bij iedereen verschillend, dit varieert van oude kranten met stro, zaagsel/houtkrullen, zaagsel met stro, vlasvezel en hemparade. Soms worden ze op houtkorrels en kattenbak grit gezet, zelf ben ik daar geen voorstander van omdat als ze dit opeten, dit kan uitzetten in de maag.

 

 Verzorging: Ook de verzorging van de konijnen kost in de regel geen wereldbedrag. Voor een paar tientjes per maand heeft het konijn goede voeding en uitstekende bodembedekking in het hok. Bedenkt u bij aanschaf wel dat een konijn met goede voeding en verzorging 10-12 jaar of ouder kan worden, en dat dierengeneeskundige zorg voor konijnen duurder is dan voor een kat! We raden u daarom aan alleen een konijn te nemen als u dat zelf (ook) wilt, en niet alleen de kinderen. Vergeleken met andere diersoorten zijn konijnen gemakkelijk te houden. Elke dag schoon water, elke dag voer, soms aangevuld met vitaminerijke toevoegingen. Elke week dient het hok te worden verschoont en in de zomer maanden soms wel vaker.

Als het konijn te lange nagels heeft dient het geknipt te worden, dit gebeurd met een speciale nagelknipper. Ook dient men altijd het konijn te contoleren als het geen wondjes heeft of vuil is. Is het diertje normaal of gedraagd hij/zij zich anders? Is het gebit goed? Heeft het konijn een foutief gebit, dan moet men deze ook knippen of laten knippen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb